Νίκη ασορτί με τη φετινή του πορεία το Κερατσίνι...

Νίκη ασορτί με τη φετινή του πορεία το Κερατσίνι...

Ο Κώστας Μαρούντας αποτυπώνει τον θαυμασμό του για τα έργα της νεοφώτιστης ομάδας του Βασίλη Σπάθα, αλλά και την αγωνία του για τη μάχη της σωτηρίας στον 6ο όμιλο.

από Πάμε Μπάλα
στις 21/03/2018
στην ΑΠΟΨΕΙΣ

«Mατς από τα λίγα» αυτό που διεξήχθη το μεσημέρι προς απόγευμα Κυριακής στο «Π. Σαλπέας», ανάμεσα στους γείτονες ΑΠΟ Κερατσίνι και τον Ιωνικό Νικαίας. Δεν χρειαζόταν, πάντως, να προσπαθήσει κάποιος πολύ για να καταλάβει από πριν τη σημασία της συγκεκριμένης αναμέτρησης, αλλά τόσο η γενική ατμόσφαιρα που επικράτησε, όσο και η ίδια η εξέλιξη του πειραϊκού αυτού ντέρμπι αποτέλεσαν «διαβατήριο» καλό για τη «χώρα της επιβεβαίωσης» αυτών των εκτιμήσεων. Eίμαστε, πλέον, πολύ κοντά στον τερματισμό και κάθε αγώνας με βαθμολογικό ενδιαφέρον (είτε για την άνοδο, είτε για τη σωτηρία) έχει αποκτήσει εξ ορισμού άλλη διάσταση πολύ πριν το πρώτο σφύριγμα του διαιτητή. Εκτιμήσεις, προβλέψεις, ακόμα και παρα-φιλολογίες, ψύχραιμες και εκλογικευμένες τοποθετήσεις, «δίνουν και παίρνουν», για να έρθει το γήπεδο να αναδείξει την ουσία και τα πραγματικά δεδομένα «αδιαφορώντας» για όλα τα υπόλοιπα.

Ο αγώνας στο «Π. Σαλπέας» ξεκίνησε μέσα σε πολύ θερμή ατμόσφαιρα, με τους πολυάριθμους οπαδούς του Ιωνικού να δείχνουν την πραγματική αξία της διεξαγωγής αγώνα με την παρουσία οπαδών της εκάστοτε φιλοξενούμενης ομάδας. Με τη φωνή, με τα χαρτάκια που πετάχθηκαν με την είσοδο των δύο ομάδων, με τη λελογισμένη χρήση καπνογόνων, με την ενεργητική στήριξη στην άχαρη και δύσκολη προσπάθεια των ποδοσφαιριστών της ομάδας της Νίκαιας να αποφύγουν του χρόνου τις βόλτες στα γήπεδα της Α' Πειραιώς.

Όμως, αν το πρώτο «γκολ» μπήκε στην κερκίδα από τους υποστηρικτές των δύο σωματείων, το πρώτο πραγματικό τέρμα το έβαλε το Κερατσίνι, πριν προλάβει κάποιος να ανάψει το πρώτο του τσιγάρο, ή -όπως ο υπογράφων το κείμενο- πριν καν παραλάβει στα χέρια του τον καφέ που είχε παραγγείλει από το κυλικείο του γηπέδου. Το 1-0 για τους γηπεδούχους ήταν γεγονός, σαν αρχικό extra bonus και ο Ιωνικός βρέθηκε εναρμονισμένος με το γενικό φετινό του στάτους, να κυνηγάει για να αποφύγει τα χειρότερα. Η αγωνία ήταν έντονη. Το έβλεπες ευδιάκριτα στα πρόσωπα όλων των ανθρώπων που βρίσκονταν στο γήπεδο. Προς τα τέλη του πρώτου ημιχρόνου, δε, έγινε τόσο μεγάλη που η ένταση ανάμεσα στους ποδοσφαιριστές εξελίχθηκε στο κυρίαρχο στοιχείο.

Στο δεύτερο ημίχρονο ο Ιωνικός βρήκε τη μεγάλη ευκαιρία, το πέναλτι. Αυτό χάθηκε και, κατά την προσωπική μου άποψη, μάλλον επηρέασε τη σκέψη των παικτών της ομάδας της Νίκαιας για πολλά λεπτά.

Από τους ποδοσφαιριστές του Νίκου Μαρωνίτη δεν έλειψε στο υπόλοιπο του αγώνα ούτε η διάθεση, ούτε η επιθυμία, ούτε η συναίσθηση της υπό διαμόρφωση κατάστασης. Αλλά δεν είχαν καθαρό μυαλό έξω και μέσα στην περιοχή του Γιώρα, έτσι ώστε η όποια εδαφική υπεροχή να μετουσιωθεί σε διαρκή και ουσιαστική απειλή. Δίχως, βέβαια, να λείπουν κάποιες καλές στιγμές. Αφού, όμως, ισοφάρισαν λίγο πριν τη λήξη και δεν μπόρεσαν να κρατήσουν έστω το βαθμό της ισοπαλίας, είναι πλέον σε δύσκολη βαθμολογική θέση και με συγκεκριμένα δεδομένα μπροστά τους.

Το Κερατσίνι, από την πλευρά του, με τη συνολική παρουσία του στο φετινό πρωτάθλημα δεν αρκέστηκε τελικά μονάχα στο να αποφύγει έγκαιρα τις περιπέτειες που σχετίζονται με τον υποβιβασμό. Παρότι νεοφώτιστο, σκαρφάλωσε δικαίως στα υψηλότερα πατώματα της βαθμολογικής κατάταξης. Αν, μάλιστα, είχε πάρει νωρίτερα -σε ανύποπτο χρόνο- και ένα ή δύο θετικότερα αποτελέσματα, τώρα η κουβέντα θα ήταν εντελώς διαφορετική όσον αφορά στις τελευταίες αγωνιστικές και το στόχο της ομάδας... Κανένας δεν μπορούσε να σκεφτεί -φερ' ειπείν- τον Νοέμβρη, όταν η Προοδευτική νικούσε με 1-0 το Κερατσίνι στην έδρα του, πως το αποτέλεσμα αυτό θα (μπορούσε να) είχε περίπου τέσσερις μήνες αργότερα διπλή σημασία και όχι μόνο για τη νικήτρια Προοδευτική, όσον αφορά στη σχέση του με την υπόθεση άνοδος. Ο Βασίλης Σπάθας δεν έφτιαξε μονάχα μία αξιόμαχη ομάδα, αλλά και κάτι παραπάνω, που αγγίζει κατά πολύ το αξιόλογο.

Στον κυριακάτικο αγώνα απέναντι στον Ιωνικό οι «ροσονέρι» έπαιξαν έξυπνα, εκμεταλλεύτηκαν οτιδήποτε μπορούσαν, στάθηκαν και τυχεροί, και νίκησαν γιατί πολλές φορές η τύχη πάει με εκείνους που τολμούν. Στο Κερατσίνι φέτος λύγισαν ο Εθνικός και ο Διαγόρας, και αυτό κάθε άλλο παρά συγκυριακό ήταν.

Κλείνουμε την αναφορά μας στην ομάδα του Κερατσινίου με ένα αξιοσημείωτο στατιστικό στοιχείο, καθώς μετά τη νίκη επί του Ιωνικού έφτασε τις 10 φετινές νίκες, κάτι που στον 6ο όμιλο έχουν πετύχει μόνο οι διεκδικητές της πρωτιάς Προοδευτική και Εθνικός (που έχουν φτάσει και οι δύο στις 11 νίκες). Και τώρα; Ο όμιλος πήρε κυριολεκτικά φωτιά και η «ποδοσφαιρική πυροσβεστική» δεν θα ξέρει που να πρωτοσπεύσει στις δύο αγωνιστικές που απέμειναν..