126 κεράκια για την Παναχαϊκή (vid)

από Γιάννης Μαυρόπουλος
στις 17/06/2017
στην Γ' ΕΘΝΙΚΗ

 

Οι εξελίξεις τρέχουν και όλοι περιμένουν με αγωνία την ψήφιση της τροπολογίας που θα απαλλάξει την Παναχαϊκή από τα παλιά χρέη και θα μπορέσουν να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για τη σύσταση ΠΑΕ, που θα συμμετέχει στη Football League.

Είναι η νέα σελίδα του συλλόγου, που πλέον... βγάζει υγεία και δείχνει ότι σιγά-σιγά έχει τις δυνατότητες να γίνει και πάλι η μεγάλη ομάδα του παρελθόντος.

Ας θυμηθούμε, όμως, πώς έφτασε ως εδώ η Παναχαϊκή, από την ίδρυσή της, 126 χρόνια πριν. 

Η αρχική ονομασία της ήταν «Παναχαϊκός Γυμναστικός Σύλλογος» και ιδρυτής της ήταν ο Ιωάννης Κρητικός. Η ανακοίνωση της σύστασης του νέου σωματείου ήρθε από την εφημερίδα Φορολογούμενος, που έγραψε στις 14 Ιουνίου 1891:

«Κάλλιστοι νέοι της ημετέρας πόλεως έθεντο κατ’ αυτάς τας βάσεις λαμπρού σωματείου, Γυμναστικού, δηλονότι Συλλόγου εις ον έδωσαν τον τίτλον "Παναχαϊκός Γυμναστικός Σύλλογος" και τον τύπον παρομοίων σωματείων. Του Συλλόγου τούτου, υπέρ ου ευχόμεθα τα βέλτιστα Πρόεδρος εξελέχθη, ο συμπολίτης ημών κ. Γεώργιος Τζίνης».

Στις 20 Νοεμβρίου 1894, κάποια μέλη του Παναχαϊκού αποχώρησαν λόγω διαφωνιών και δημιούργησαν την Γυμναστική Εταιρεία Πατρών, ωστόσο, στις 12 Φεβρουαρίου 1923 τα δύο σωματεία αποφάσισαν τη συγχώνευσή τους και πάλι σε έναν σύλλογο, με την ονομασία «Παναχαϊκή Γυμναστική Ένωσις».

Στις 18 Ιανουαρίου 1899 διεξήχθη ο πρώτος αγώνας στην ιστορία του συλλόγου, αλλά της Αχαΐας, με τον Παναχαϊκό να αντιμετωπίζει μέλη του αγγλικού πλοίου «Boxier» και να επικρατεί με 4-2.

Από το 1922 και μετά, με τη Μικρασιατική καταστροφή ήρθαν χιλιάδες πρόσφυγες και ιδρύθηκαν αρκετά νέα σωματεία, με αποτέλεσμα να ιδρυθεί η ΕΠΣ Πατρών το 1927, με την Παναχαϊκή να πρωταγωνιστεί μέχρι το 1959, όταν και δημιουργήθηκαν από την ΕΠΟ οι εθνικές Κατηγορίες.

Το 1961 η Παναχαϊκή κατάφερε να κατακτήσει το πρωτάθλημα Νότου και να συμμετέχει για πρώτη φορά στην ιστορία της στη Β' Εθνική και το 1969 πετυχαίνει την άνοδο στην Α' Εθνική. Ωστόσο, κατηγορήθηκε για απόπειρα δωροδοκίας στο ματς με τον Άρη και μηδενίστηκε σε 13 αγώνες, πέφτοντας ξανά την δεύτερη Κατηγορία.

Το 1972 ήρθε ξανά η άνοδος, με τη «χρυσή» ομάδα των Δαβουρλή, Ρήγα, Στραβοπόδη, Μιχαλόπουλου. Μάλιστα, την επόμενη σεζόν κατάφερε να τερματίσει 4η και να εξασφαλίσει την έξοδό της στο Κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ήταν η πρώτη επαρχιακή ομάδα που κατάφερε κάτι τέτοιο, στερώντας παράλληλα το πρωτάθλημα από τον ΠΑΟΚ, με νίκη 5-3 την τελευταία αγωνιστική μέσα στην Τούμπα.

Από το 1976, ωστόσο, άρχισε η καθοδική πορεία του συλλόγου και το 1981 υποβιβάστηκε στη Β΄ Εθνική και... ανεβοκατέβαινε για τα επόμενα χρόνια στις δύο Κατηγορίες.

Το 2004 έπρεπε βάσει νόμου να αγωνιστεί στη Δ' Εθνική, ωστόσο, ενώθηκε με τον Πατραϊκό και δημιουργήθηκε η «ΠΑΕ Παναχαϊκή ΓΕ 2005».

Την τροπαιοθήκη του συλλόγου κοσμούν έξι πρωταθλήματα Β' Εθνικής και δύο Γ'. Κατσουράνης, Γεωργάτος, Δαβουρλής, Στραβοπόδης και Ρήγας είναι μόνο μερικοί από τους σημαντικούς παίκτες που φόρεσαν τη φανέλα της.

 

Πηγή : liganews.gr