Έστησαν τα πάντα σε αγώνες ποδοσφαίρου! (vid)

Έστησαν τα πάντα σε αγώνες ποδοσφαίρου! (vid)

Διαιτητές με ψεύτικα διαβατήρια, απίστευτα χαμένα πέναλτι, σκορ κατά παραγγελία. Καλώς ήρθατε στον κόσμο των προκαθορισμένων φιλικών…

από Πάμε Μπάλα
στις 29/01/2017
στην ΔΙΕΘΝΗ

Φιλικοί αγώνες ομάδων που κάνουν την χειμερινή τους προετοιμασία, αυτή η μάστιγα. Τα μηχανάκια της Federbet πήραν φωτιά τις τελευταίες ημέρες, από μερικά απίστευτα πράγματα που έγιναν σε φιλικούς αγώνες που έδωσαν ρουμανικές ομάδες στην Κύπρο και την Ατάλεια. Τις εντυπωσιακές αποκαλύψεις έφερε στο φως η ρουμανική εφημερίδα Gazeta Sporturilor, με ένα πύρινο άρθρο της που δεν γεννά καμία αμφιβολία.

Σύμφωνα με την Federbet τα «περίεργα» φιλικά είναι 5 και σε όλα παρατηρήθηκε ύποπτη στοιχηματική δραστηριότητα. Αυτή τη φορά όμως εκτός από στοιχηματικές ενδείξεις υπάρχουν και απίστευτες αποδείξεις που μαρτυρούν ότι τα παιχνίδια αυτά χειραγωγήθηκαν.

Το πρώτο ύποπτο παιχνίδι έγινε στις 22 Ιανουαρίου και η πρωταθλήτρια Ρουμανίας Άστρα Τζιούρτζιου επικράτησε με 4-2 της ρωσικής Ουράλ Εκατερίνενμπουργκ (ημίχρονο 1-1). «Παρατηρήσαμε πολύ περίεργες στοιχηματικές διακυμάνσεις κατά την διάρκεια της αναμέτρησης», έγραψε στον λογαριασμό της στο Facebook η Federbet. Ωστόσο, σε αυτή την αναμέτρηση δεν παρατηρήθηκαν τα διαιτητικά αίσχη που θα δούμε πιο κάτω.

Τρεις ημέρες αργότερα η Άστρα θα δώσει νέο φιλικό με την πολωνική Πογκόν από την οποία θα ηττηθεί με 3-1. Αυτά που έγιναν στην συγκεκριμένη αναμέτρηση από τον διαιτητή δεν έχουν προηγούμενο. Κατά την διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου και με το σκορ στο 0-0, χωρίς λόγο δίνει πέναλτι στην ρουμανική ομάδα. Ο Κρίστι Σαπουνάρου στήνει την μπάλα και με ένα αδύναμο πλασεδάκι την στέλνει στην αγκαλιά του τερματοφύλακα. Ο διαιτητής δίνει επανάληψη. Ο Ντάνιελ Νικουλάε αναλαμβάνει αυτή τη φορά και στέλνει την μπάλα επιδεικτικά άουτ! Στην επόμενη φάση είναι η σειρά των Πολωνών να κερδίσουν πέναλτι. Ο εκτελεστής παίρνει φόρα και αστοχεί κι αυτός επίτηδες!

«Έχετε παίξει στοίχημα; Διακόψτε αμέσως το φιλικό», φωνάζει ο προπονητής της Άστρα, Μάριους Σουμουντίκα στον διαιτητή της αναμέτρησης. Σύμφωνα με την Federbet τα χάι-λάιτ αυτής της αναμέτρησης είναι ότι πιο κωμικό έχουν δει ποτέ. Γύρω στο 30ό λεπτό η εταιρία παρατηρεί απίστευτα πονταρίσματα στο over 2,5 γκολ πριν ο διαιτητής αρχίσει να μοιράζει πέναλτι. Το ημίχρονο λήγει 0-0, όμως στην επανάληψη «βρέχει» γκολ χωρίς την παραμικρή διαιτητική ανάμειξη. Με το σκορ στο 1-1 και το ματς να θέλει περίπου μισή ώρα για να λήξει το over 3,5 γκολ δίνει μόνο 1,55. Ο Ρουμάνος τερματοφύλακας «πνίγει» δύο γκολ και το τελικό 3-1 επαληθεύει όσους είχαν ποντάρει σε αυτό το ενδεχόμενο!

Υπάρχει όμως ακόμα μία περίεργη λεπτομέρεια στην υπόθεση. Σύμφωνα με τα ρεπορτάζ οι διαιτητές της αναμέτρησης ήταν… Βούλγαροι, ωστόσο η Gazeta Sporturilor που έψαξε την υπόθεση αποκαλύπτει ότι ο διαιτητής ήταν από την Ρουμανία και λέγεται Κρίστιαν Κατάνα. Διαιτητής τρίτης κατηγορίας και γραμματέας της ομοσπονδίας της Dambovita! Σε επικοινωνία μαζί του, ο Κατάνα υποστήριξε ότι είναι στην Ρουμανία, ωστόσο όταν ο ρεπόρτερ του ζήτησε να περάσει από το σπίτι του για μία κουβέντα, εκείνος έκλεισε το τηλέφωνο και δεν απάντησε ξανά.

Ο περίγυρος του άρχισε να διαδίδει ότι λείπει στο Λονδίνο για διακοπές, ωστόσο όλα δείχνουν πως εκείνος ήταν στην Κύπρο για να διαιτητεύσει κρυφά την φιλική αναμέτρηση. Παρότι είχε αφήσει γενειάδα για να αλλάξει το λουκ του, άνθρωποι που τον γνωρίζουν κατάφεραν να αναγνωρίσουν όχι μόνο αυτόν, αλλά κι έναν εκ των βοηθών του (επίσης Ρουμάνος) ονόματι Λαουρέντιου Νικολάε επίσης από τον ίδιο σύνδεσμο της Dambovita.

Λίγες ημέρες νωρίτερα στις 17 Ιανουαρίου ένα ακόμα φιλικό ανάμεσα σε ρουμανικό και ρωσικό σύλλογο εξελίσσεται σε κωμωδία. Πρόκειται για δύο παλιές γνώριμες με την Κλουζ να αντιμετωπίζει την UFA. Οι δύο τους είχαν ξαναπαίξει φιλικό του 2015, το οποίο η Federbet χαρακτήρισε ως χειραγωγημένο.

Αυτή τη φορά τα πράγματα ξέφυγαν από κάθε έλεγχο. Ο διαιτητής χωρίς λόγο και αιτία δίνει 7 λεπτά καθυστερήσεων στο πρώτο μέρος και δίνει ένα απίστευτο πέναλτι στην Κλουζ στο τρίτο λεπτό των καθυστερήσεων! Οι Ρώσοι απειλούν να φύγουν από το γήπεδο και ο press officer της UFA ακούγεται να λέει: «Φαίνεται πως κάποιος θέλει ένα γκολ πριν το ημίχρονο! Τόσα λεπτά καθυστερήσεων»!

Ο Νασιμέντο παίρνει φόρα, αλλά ο τερματοφύλακας μπλοκάρει! Προς γενική έκπληξη ο διαιτητής δίνει επανάληψη, χωρίς να υπάρχει κάποια παράβαση! «Δεν έχω ξαναδεί ποτέ στην ζωή μου μία τέτοια κωμωδία» ακούγεται να λέει ο Ρώσος σπορτκάστερ! Ο Νασιμέντο ευστοχεί και το ματς λήγει με 2-0 με ένα δεύτερο γκολ στο 85ο λεπτό, με τα πονταρίσματα να είναι μαζικά στο over 0,5 στο ημίχρονο και over 1,5 γενικά. «Πιστεύω ότι ο διαιτητής ήταν από την Βουλγαρία ή την Λιθουανία.

Δεν έβαλαν τα ονόματα τους στο φύλλο αγώνα», είπε ο πρόεδρος της Κλουζ, Ιούλιου Μουρεσάν, ο οποίος λίγο αργότερα πήρε ο ίδιος την Gazeta Sporturilor για να πει ότι «μάλλον ήταν Σλοβένοι». Ωστόσο, λίγο αργότερα η ρουμανική εφημερίδα αναγνώρισε τους διαιτητές, που ήταν ο Λαουρέντιου Νικολάε (ο βοηθός στο πιο πάνω φιλικό) με βοηθό τον Νταν Πέτρε ένα ακόμα διαιτητή μικρών κατηγοριών από τον σύνδεσμο της Dambovita! Λίγο αργότερα αναγνωρίστηκε και ο τρίτος βοηθός. Πρόκειται για τον Κρίστιαν Γκριγκοράσκου έναν παλαίμαχο διαιτητή φυσικά από τον σύνδεσμο της Dambovita!

Μερικές ημέρες αργότερα μία ακόμα ρωσική ομάδα η Άμκαρ χάνει με το βαρύ 3-0 από ένα ρουμανικό χωριό ονόματι Μποτοσάνι. Τα δύο πρώτα γκολ μπήκαν από πέναλτι και το δεύτερο στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου μέρους, από μία παράβαση που είδε μόνο ο διαιτητής. Ποιός ήταν αυτός; Ο κύριος Νταν Πέτρε, βοηθός στο πιο πάνω φιλικό!

Για να δέσει ακόμα περισσότερο το γλυκό, το 2-0 προήλθε ξανά από μία κωμική φάση. Ο μέσος της Μποτοσάνι Βασβάρι αστόχησε στο ανύπαρκτο πέναλτι στο έκτο λεπτό των καθυστερήσεων του πρώτου ημιχρόνου, όμως ο διαιτητής έδωσε να επαναληφθεί. Περιττό να πούμε ότι οι αποδόσεις στο λάιβ στοιχηματισμό του over 2,5 είχαν κατακρημνιστεί από πολύ νωρίς.

Η ρουμανική εφημερίδα αποκαλύπτει ότι όλοι οι Ρουμάνοι διαιτητές ταξίδεψαν στην Τουρκία και την Κύπρο με πλαστά χαρτιά, ούτως ώστε να περάσουν απαρατήρητοι. Δεν ενημέρωσαν την ρουμανική ομοσπονδία -ως όφειλαν- ότι πρόκειται να διαιτητεύσουν παιχνίδια στο εξωτερικό, θέλοντας να μην κινήσουν υποψίες. Η ρουμανική ομοσπονδία διέταξε άμεση έρευνα, αλλά ότι ήταν να γίνει σε αυτά τα φιλικά, έγινε. Και εις άλλα με υγεία…

(πηγή: sdna)