Ο ΣΠΠΘ βάζει στην θέση του τον Ανέστη Τσόμπανο που προκάλεσε με την συμπεριφορά του

Ο ΣΠΠΘ βάζει στην θέση του τον Ανέστη Τσόμπανο που προκάλεσε με την συμπεριφορά του

Ο Σύνδεσμος Προπονητών Ποδοσφαίρου Θεσσαλονίκης πήρε θέση μετά τα τελευταία γεγονότα που δημιουργήθηκαν στα γήπεδα ευθύνης της ΕΠΣ Μακεδονίας!

από Γιάννης Μαυρόπουλος
στις 13/12/2017

 

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

 

«Με αφορμή το γεγονός ότι το τελευταίο χρονικό διάστημα συνέβησαν δυσάρεστα περιστατικά που αφορούν σε προπονητές-μέλη του Σ.Π.Π.Θ., το Δ.Σ. του Συνδέσμου θα ήθελε να δηλώσει ευθαρσώς και ξεκάθαρα τη θέση του και την άποψη που έχει επ’ αυτών.

 

Πιο συγκεκριμένα το πρώτο περιστατικό αφορά στον προπονητή της ομάδας της Καρδίας, ο οποίος, όπως αναφέρθηκε, εξύβρισε το διαιτητή της συνάντησης και τιμωρήθηκε γι’ αυτό με χρηματικό πρόστιμο ύψους 8,700 ευρώ(!), απαγόρευση εισόδου για  τρία(3)(!) χρόνια στα γήπεδα και 2000 ευρώ πρόστιμο στο σωματείο.

 

Το δεύτερο περιστατικό αφορά σε προπονητή, που είναι μάλιστα και μέλος του Δ.Σ. του Συνδέσμου μας, ο οποίος αρνούμενος να φύγει από τον αγωνιστικό χώρο, μετά την αποβολή του από τον διαιτητή, επιτέθηκε φραστικά  εναντίον του (!) .

 

Το τρίτο περιστατικό αφορά σε προπονητή ο οποίος φέρεται, να ενεπλάκη  με ποδοσφαιριστές της αντίπαλης ομάδας (!)

 

Ο «θαυμασμός» που εκφράζεται στις παραπάνω περιπτώσεις, είναι προφανές ότι θέλει να δηλώσει την απογοήτευσή μας για τις νοοτροπίες «παλαιάς κοπής» που επικρατούν ακόμη στο ποδόσφαιρό μας και βέβαια για τις νοσηρές νοοτροπίες που διακατέχουν τους ίδιους τους αρνητικούς πρωταγωνιστές.

 

Καταδικάζοντας απερίφραστα και εμφατικά και τα τρία προαναφερόμενα γεγονότα, για τα οποία όλοι οι εμπλεκόμενοι θα κληθούν σε απολογία από το Σ.Π.Π.Θ. και χωρίς κανένα ίχνος δικαιολογίας, θα θέλαμε να εκφράσουμε τη διαφωνία μας για το εξοντωτικό ύψος της ποινής που επιβλήθηκε στον προπονητή της ομάδας της Καρδίας. Επαναλαμβάνοντας ότι σε καμία περίπτωση δε δικαιολογούμε τη συμπεριφορά του, θεωρούμε ότι οι ποινές που του επιβλήθηκαν ουσιαστικά τον «τελειώνουν» από τα ποδοσφαιρικά δρώμενα.

 

Το ποδόσφαιρο είναι ένα κοινωνικό φαινόμενο στο οποίο συμμετέχουν πολλοί πρωταγωνιστές, μεταξύ των οποίων και οι προπονητές, οι οποίοι θεωρούμε ότι πρέπει να είναι υποδείγματα συμπεριφορών (και όχι μόνο). Προέχει λοιπόν το κοινωνικό συμφέρον, το οποίο πρέπει να προστατεύεται με κάθε τρόπο, ακόμη και αν πολλές φορές χρειάζεται να επιβληθούν βαριές τιμωρίες. Στο πλαίσιο της διαφύλαξης όμως του κοινωνικού συμφέροντος, στο βαθμό και στο μέτρο που αφορά το κοινωνικό φαινόμενο που λέγεται ποδόσφαιρο, υφίσταται και η αρχή της αναλογικότητας. Δεν μπορεί να μένει ατιμώρητος προπονητής, παχυλά αμειβόμενος,  μεγάλης ΠΑΕ των Αθηνών, τον οποίο είδε όλο το Πανελλήνιο να χειρονομεί άσεμνα, προτάσσοντας επιδεικτικά το μεσαίο δάχτυλο του χεριού του και να εξαντλείται η αυστηρότητα της αρμόδιας αρχής στον προπονητή ομάδας της Γ’ Εθνικής, επιβάλλοντάς του χρηματικό πρόστιμο που ίσως να ξεπερνά και τις ετήσιες αποδοχές του και στέρηση ουσιαστικά του επαγγέλματός του για τρία ολόκληρα χρόνια.

 

Κανείς δεν θα είχε αντίρρηση για οποιαδήποτε ποινή η οποία θα ικανοποιούσε το κοινό περί δικαίου αίσθημα, η οποία παράλληλα θα αποδείκνυε την αξιοπιστία και την αντικειμενικότητα του κριτή.

 

Τέλος θα θέλαμε να τονίσουμε την άποψή μας για τους διαιτητές, οι οποίοι με δίκαια σφυρίγματα πρέπει να προστατεύουν το ποδόσφαιρο λειτουργώντας ως «ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΕΣ» και όχι να γίνονται αφορμή για παρόμοια περιστατικά.

 

Ο Σύνδεσμός μας είναι και θα παραμείνει θεματοφύλακας όλων αυτών των αξιών που συμβάλλουν στην άνοδο του κάθε μορφής επιπέδου  του Ελληνικού ποδοσφαίρου και ευχόμαστε Χρόνια Πολλά  σε όλους πάντα με Υγεία και Καλή Δημιουργική Νέα Χρονιά».