Αμανατίδης: «Κακή παρένθεση για Πανσερραϊκό, να διαχειριστούμε την πίεση»

Αμανατίδης: «Κακή παρένθεση για Πανσερραϊκό, να διαχειριστούμε την πίεση»

Ο Περικλής Αμανατίδης τόνισε οτι υπάρχει συνδυασμός αγωνιστικού και ψυχολογικού ζητήματος, αναλαμβάνοντας το μερίδιο ευθύνης που του αναλογεί

από Θεόφιλος Ψυχογιος
στις 21/11/2017

 

Για το κακό ξεκίνημα του Πανσερραϊκού (ένας πόντος σε τέσσερα ματς) μίλησε στην «ΕΡΤ ΣΕΡΡΩΝ» ο προπονητής των «λιονταριών», Περικλής Αμανατίδης. Ο έμπειρος τεχνικός εξέφρασε τον προβληματισμό του για την εικόνα στο Αλκαζάρ, στην ήττα με 3-0 από τον Απόλλωνα Λάρισας, περιμένοντας θετική αντίδραση, πείσμα, απαντήσεις και αφύπνιση ποδοσφαιρικού εγωισμού, στον κρίσιμο εντός έδρας αγώνα που έπεται με τον Καραϊσκάκη το Σάββατο.

Αναλυτικά, ο Αμανατίδης δήλωσε…

 «Η ομάδα μας δεν ήταν αυτή που έπρεπε και δίκαια έχασε. Το ξεκίνημα αγωνιστικά δεν είναι τόσο κακό, όσο δείχνει η βαθμολογία. Αυτό δεν έχει αποτυπωθεί βαθμολογικά. Θεωρώ ότι ήταν μία κακή παρένθεση. Είναι επιτακτική ανάγκη να πάρουμε κάποιους πόντους που χρειάζονται και τα παιδιά για την ψυχολογία τους. Η ομάδα πέρασε κάποιο σκόπελο και κατάφερε να κατέβει στο πρωτάθλημα. Παρέμειναν κάποια προβλήματα τα οποία πρέπει να λυθούν με περισσότερη δουλειά και κόπο. Με περισσότερη κατάθεση ψυχής, ώστε να πετύχουμε αυτό που έχουμε βάλει στόχο. Στο Αλκαζάρ είχαμε ένα κακό παιχνίδι και οι ίδιοι παίκτες κατάλαβαν ότι δεν μπορούσαμε να κάνουμε κάτι. Αυτό το θεωρώ ως παρένθεση με την έννοια ότι στα τρία πρώτα παιχνίδια τα παιδιά έπαιξαν καλά μέσα από προβλήματα, όμως στο Αλκαζάρ πολλοί δεν βρέθηκαν σε καλή μέρα. Αυτό μερικές φορές γίνεται στο ποδόσφαιρο. Το θεωρώ κακή παρένθεση και μένει να αποδειχτεί στο επόμενο παιχνίδι».

Για το χειρότερο ξεκίνημα του ίδιου ως προπονητή (πρώτη φορά στην καριέρα του ξεκινάει με τέτοιο απολογισμό) και του Πανσερραϊκού:

«Παίρνω την ουσία, τι σημαίνει 11 γκολ σε τέσσερις αγωνιστικές. Η απάντηση βρίσκεται μέσα στις γραμμές. Σημαίνει ότι κάτι δεν γίνεται καλά. Αυτό πρέπει να αλλάξει και αν αλλάξει θα μας πάει σε μονοπάτι νίκης και θα βελτιώσει γενικότερα την εικόνα. Είναι συνδυασμός προβλημάτων και ατομικών και αμυντικής λειτουργίας. Τα γκολ είναι συγκεκριμένα, τα βλέπουμε. Η ανάλυση αφορά εμάς. Αυτό γίνεται, μένει να δούμε τη βελτίωση, την οποία έως τώρα δεν βλέπουμε».

Δεν μπορούσατε να κάνετε αλλαγή προσώπων μετά από τόσα ατομικά λάθη ή δεν έχετε τη δυνατότητα;

«Κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε. Αυτές είναι οι δυνατότητές μας, τα πρόσωπα αυτά εμπιστευόμαστε. Δεν θέλουμε να τα ακυρώσουμε με ένα λάθος. Οι παίκτες οφείλουν μια αγωνιστική απάντηση και νομίζω ότι θα τη δώσουν. Είναι γνωστό ότι δεν έχουμε μεγάλο ρόστερ. Με κάποια παιδιά που είναι τραυματίες αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να δώσουμε όσο περισσότερες λύσεις μπορούμε».

Το ματς του Σαββάτου είναι όλη η χρονιά;

«Είναι ένα οριακό ματς για εμάς. Πρέπει να βγάλουμε μια αντίδραση. Δεν ήθελα να είναι έτσι την 5η αγωνιστική. Η πίεση έχει έρθει πάνω μας και πρέπει να τη διαχειριστούμε».

Σας ανησυχεί που δεν υπάρχει ανταγωνισμός στο ρόστερ;

«Αυτό αποτελεί, σίγουρα, πρόβλημα. Είναι δομικό το πρόβλημα από την αρχή. Δεν μπορούμε να κάνουμε κάτι, μόνο να δουλέψουμε και να δημιουργήσουμε μόνοι μας έναν ανταγωνισμό».

Είπατε ότι έχετε θέματα να λύσετε. Ποια είναι αυτά;

«Διαχειριζόμαστε αρκετά προβλήματα τα οποία πρέπει πρώτα να προσπαθήσουμε να τα λύσουμε. Θέλω να μείνει μέσα στην οικογένεια. Δεν θα δώσει κάποια λύση να το δημοσιοποιήσουμε».

Για το τι θα έλεγε στον κόσμο που θα περίμενε μία συγγνώμη:

«Η εμφάνιση ήταν αποκαρδιωτική. Είναι αρχή. Αν μία συγγνώμη καλύπτει μπορώ να την πω, αλλά τους φιλάθλους τώρα τους καλύπτει μία αντίδραση της ομάδας αγωνιστική. Με μία συγγνώμη δεν γίνεται τίποτα. Πρέπει να δοθεί απάντηση στο γήπεδο και οι παίκτες έχουν μια μοναδική ευκαιρία το Σάββατο να απαντήσουν με πράξεις. Πρέπει να μπει ένα τέλος και στην αμυντική λειτουργία και στα γκολ και σε όλα»

Για την πικρία του κόσμου:

«Είναι λογικό. Πρέπει να αντιληφθούμε και ένα γενικότερο περιβάλλον που λειτουργεί η ομάδα εδώ και περίπου δύο μήνες. Έγινε μια αλλαγή και γίνεται μια προσπάθεια αλλαγής και διοικητικά και αγωνιστικά. Είναι μια ομάδα ημερών. Πρέπει να αντιληφθούμε και το περιβάλλον πώς λειτουργεί και πώς θα λειτουργήσει από εδώ και πέρα».

Γιατί δεν αποδίδουν οι παίκτες, αφού έχουν λυθεί τα θέματα;

«Αυτό δεν μπορεί να γίνει από τη μία στιγμή στην άλλη ή μπορεί να μην είναι αρκετό αυτό. Το γεγονός ότι οι παίκτες «δεν είχαν να φάνε και ξαφνικά έχουν» δεν σημαίνει ότι παίρνουμε χωρίς κόπο τρεις πόντους. Έχουν βελτιωθεί οι συνθήκες, αλλά αγωνιστικά πρέπει να υπάρξουν πολλά για να οργανωθεί μία κατάσταση όπως εμείς θέλουμε. Τώρα παλεύουμε με τις δυνάμεις που έχουμε».

Το κλίμα στην ομάδα πως είναι;

«Δεν μπορεί να είναι καλό, είναι λογικό. Περιμένουμε την αντίδραση».

Σας είπαν κάτι οι παίκτες;

«Αυτοί πρέπει να σηκώσουν κεφάλι. Οι ίδιοι πρέπει να αντιδράσουν. Αυτό, το ποδόσφαιρο σου δίνει αυτή τη δυνατότητα. Είναι μπροστά τους η απάντηση, είναι πρόκληση γι’ αυτούς. Θα κοιτάξουμε την ομάδα μας, θα κλειστούμε στο καβούκι μας, θα ενωθούμε και θα δώσουμε μια απάντηση. Δεν μπορεί να περιμένει άλλο αυτό για την ομάδα μας».

Υπάρχει περίπτωση οι παίκτες να ανησυχούν για το μέλλον τους εν όψει μεταγραφικής περιόδου;

«Αυτό πάντα θα γίνεται. Ένας παίκτης που κάνει κατάθεση ψυχής, τα δίνει όλα και είναι καλός δεν υπάρχει κανένας λόγος να αντικατασταθεί και κάτι τέτοιο δεν έχει λεχθεί ποτέ στο διάστημα που είμαι εγώ. Από την πρώτη στιγμή είπαμε ότι για μένα αυτό το ρόστερ είναι το καλύτερο. Το είπα ανοικτά. Με αυτούς θα δουλέψω και θα παλέψω».

Μήπως δεν ανταποκρίθηκαν σε αυτή τη στήριξη;

«Εγώ στην πράξη στήριξα το ρόστερ με την αποδοχή της πρότασης του Πανσερραϊκού. Ήξερα πού ερχόμουν και ότι δεν υπήρχε αδειοδότηση. Περιμένουμε να γίνουν κάποια πράγματα και θα δώσουμε μια μεγάλη μάχη να βελτιώσουμε κάποια πράγματα. Σε κάποια δεν μπορέσαμε να κάνουμε εντυπωσιακές αλλαγές.

Από εκεί και πέρα, όμως είναι πολύ νωρίς να μιλάμε αν νιώθω εγώ προδομένος. Και αυτό ίσως δεν έχει τόσο μεγάλη σημασία για την ομάδα. Σημασία έχει η βαθμολογική συγκομιδή, η επόμενη μέρα και αν μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους που έχουν βάλει αυτοί που έχουν μπει στην ομάδα και θέλουν να την οδηγήσουν κάπου».

Σας ανησυχεί αν απογοητευτούν οι νέοι επενδυτές;

 

 «Δεν πρέπει να απογοητευτούν. Πρέπει να επιμένουν και πρέπει να προσπαθήσουμε όλοι μας πιο πολύ, γιατί βλέπουμε ότι ο συναγωνισμός είναι μεγάλος, πέφτουν έξι ομάδες. Πρέπει να δουλέψει η ομάδα και να λειτουργήσει με δύο πλάνα, είτε μπορεί να κάνει μεταγραφές, είτε όχι. Αν φύγει η επιτήρηση τον Δεκέμβριο είναι ανοικτό, ώστε να ξεκαθαρίσει αν η ομάδα πάρει παίκτες κάτω των 23 ή όχι».

Δουλεύετε δύο πλάνα;

«Είναι λογικό. Από εκεί και πέρα το γεγονός ότι το ρόστερ είναι 21 άτομα δείχνει ότι μπορεί χωρίς κανείς να φύγει, να γίνουν κινήσεις. Με τους τραυματισμούς των Σιάκκα, Στέβιτς, Αμαραντίδη βγαίνει μόνη της η 18άδα».

Αν ο ίδιος έχει μερίδιο ευθύνης:

«Και βέβαια έχω. Το πρώτο πράγμα που κάνω είναι να τρώγομαι με τον εαυτό μου. Αυτό πάντα λειτουργεί για μένα θετικά. Πάντα σε μία ομάδα δεν έχει μερίδιο ευθύνης ο προπονητής, έχει τη μεγαλύτερη ευθύνη. Σ’ αυτή την πορεία εγώ έχω τη μεγαλύτερη. Περιμένω οι παίκτες όλοι μαζί να δώσουν μια απάντηση αγωνιστική. Αυτό έχει σημασία. Τα άλλα όλα είναι να είχαμε να λέγαμε. Οι ομάδες πηγαίνουν με ιεραρχία, με μπούσουλα και αυτό μπορούμε να το διαχειριστούμε. Βλέπουμε, όμως και την πραγματικότητα και τον χρόνο που έχουμε λειτουργήσει. Δεν ακυρώνουμε την προσπάθεια των παικτών μέσα από ένα ματς που θεωρούμε μια κακή παρένθεση. Αυτά όλα, όμως στο γήπεδο».

Είναι αγωνιστικό ή ψυχολογικό το θέμα;

 

«Συνδυασμός. Μια κακή μέρα αν επαναληφθεί μπορεί να φέρει και ψυχολογικό πρόβλημα σε κάποια παιδιά. Θα παλέψουμε αυτό να μην βαρύνει τα πόδια των παικτών, αλλά να βγάλει άλλα στοιχεία αντίδρασης και να γυρίσουμε στις καλές εμφανίσεις και στις νίκες».

Πώς θα πειστεί ο κόσμος να έρθει;

«Η ομάδα είναι του κόσμου, ανήκει στις Σέρρες. Είναι μια ιδέα. Δεν θέλω να τον πείσω να έρθει με το ζόρι. Οι ομάδες διώχνουν τον κόσμο και τον ξαναφέρνουν πίσω. Η προσπάθειά μας αν μπορεί να τον πείσει. Αν δεν δει, δεν πείθεται. Έως τώρα είναι λογικό να μην έχει πειστεί».

Κοιμηθήκατε το βράδυ μετά την ήττα;

«Εγώ μπορεί να μην κοιμάμαι και που δεν κερδίσαμε την Καλαμαριά και τον ΟΦΗ. Εμένα μπορεί να με πονάει πιο πολύ ένα παιχνίδι που έχεις στα χέρια σου, όπως με την Καλαμαριά και δεν παίρνει κάτι, και να μη στενοχωριέμαι τόσο πολύ όταν είσαι τόσο κακός και δεν παίρνεις κάτι όπως στο χθεσινό παιχνίδι».

Οι παίκτες θεωρείτε οτι κοιμήθηκαν το βράδυ;

«Και τα παιδιά αντιμετωπίζουν αυτή την κατάσταση με έναν τρόπο που έχει δέσιμο με την ομάδα. Είναι δεμένοι. Μπορεί κάποιος να το αμφισβητεί, αλλά πραγματικά στενοχωριούνται και πρέπει να μπει ένα τέλος σε αυτή την κατάσταση και σε αυτή την πορεία. Αυτό μόνο αγωνιστικά γίνεται»

Υπάρχει σκέψη τιμωρίας του Φούσου που αποβλήθηκε;

 «Σε μια κανονική ομάδα υπάρχουν και κανονισμοί, όπως υπάρχουν και στην ομάδα του Πανσερραϊκού. Υπάρχει κανονισμός, αλλά ας μη γελιόμαστε. Για να γίνουν όλα αυτά θα πρέπει να μπει σε μία κανονικότητα. Και αυτή τη στιγμή έχει κάποια προβλήματα. Ακούγονται ωραία αυτά, αλλά πρέπει πρώτα να έχεις δομήσει την ομάδα. Όταν η ομάδα έχει δομικά κενά δεν μπορείς να λειτουργήσεις. Συγγνώμη που το λέω, αλλά ο Πανσερραϊκός σε αυτό το κομμάτι έχει ένα έλλειμμα που πρέπει να καλύψουμε σε μικρό χρονικό διάστημα. Εγώ στο κομμάτι μου αναφέρομαι πάλι, στο αγωνιστικό. Εκεί έχει κενά η ομάδα, δομικά. Η συζήτηση αυτή δεν οδηγεί πουθενά. Δεν μπορώ εγώ να απαντήσω γιατί υπάρχουν αυτά τα κενά και γιατί σε κάποιες θέσεις υπάρχει ένας παίκτης. Εγώ πρέπει να το διαχειριστώ. Δεν είναι η στιγμή να αναλυθεί αυτό. Προέχουν τα επόμενα παιχνίδια. Με την έννοια ότι την επόμενη Κυριακή θα πάρουμε τρίποντο με τον Αχαρναϊκό και θα έχουμε ένα διαφορετικό πάτημα, είναι οριακό το προσεχές. Το είπαμε στα αποδυτήρια ότι η απάντησή μας πρέπει να δοθεί το Σάββατο. Ας είναι συγκεντρωμένοι σε αυτό το κομμάτι. Η απάντηση στο γήπεδο, πουθενά αλλού. Καλύτερα να μιλήσω εγώ που έχω και το μεγαλύτερο μερίδιο της ευθύνης. Το Σάββατο εγώ λέω ότι αυτοί που θα είμαστε στο γήπεδο όλοι πρέπει να είμαστε για ένα σκοπό και ενωμένοι».

Τι θα γίνει αν δεν κερδίσει η ομάδα;

«Για όλους υπάρχει επόμενη μέρα. Τι θα υπάρχει; Θάνατος για όλους;».

Πηγη ΕΡΤ ΣΕΡΡΩΝ