ΕΠΟ: Μια απόφαση που πυροδοτεί «ανάφλεξη» στις σχέσεις Ελλάδος –Τουρκίας; (Του Γιάννη Μαυρόπουλου)

ΕΠΟ: Μια απόφαση που πυροδοτεί «ανάφλεξη» στις σχέσεις Ελλάδος –Τουρκίας; (Του Γιάννη Μαυρόπουλου)

Μια απόφαση που μπορεί χωρίς να το καταλάβει κανείς να πυροδοτήσει την βία και μάλιστα με ανεξέλεγκτες καταστάσεις βγήκε μέσα από τα γραφεία της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας πριν από λίγες ημέρες.

από Γιάννης Μαυρόπουλος
στις 20/09/2017

 

Αφορά τα μηνύματα τα οποία θέλησαν να περάσουν Απόλλων Καλαμαριάς και ΠΑΕ Ποντίων στις φανέλες τους σχετικά με την μνήμη και την γενοκτονία των προγόνων μας.

Και φυσικά επειδή δεν θα ήθελα σε καμία περίπτωση να φανεί πως συμβιβάζομαι με την παρατυπία ή την παρανομία πρέπει να ξεκαθαρίσω κάποια πράγματα από την αρχή.

Η ΕΠΟ θα έπρεπε να σκύψει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον το κεφάλι πάνω από ένα μείζων θέμα για το οποίο έχουν γραφτεί χιλιάδες άρθρα και δόθηκαν μεγάλοι αγώνες με συγκεντρώσεις και πορείες!

Η γνωμοδότηση του νομικού επιτελείου της Ομοσπονδίας μπορεί να είναι σωστή ως προς την μια πλευρά της ερμηνείας των κανονισμών της FIFA και της UEFA.

Όμως από την άλλη είναι λογικό μια τέτοια απόφαση να διεγείρει αντιδράσεις στον Ποντιακό Ελληνισμό.

Αντιδράσεις που σαφώς και εγκυμονούν κινδύνους ειδικά στην παραμεθόριο και ευαίσθητη περιοχή του Έβρου εκεί που η ομάδα της ΠΑΕ Ποντίων δείχνει ικανή να φτάσει τον αγώνα της μέχρι τέλους!

Κι όμως είναι γεγονός πως  μια μικρή ομάδα ερασιτεχνικού επιπέδου έχει τόση δύναμη στην ψυχή της και ορθώνει ανάστημα απέναντι σε μια απόφαση που θα έπρεπε να μελετηθεί πριν βγει στην δημοσιότητα.

Ψεκάστε σκουπίστε τελειώσατε από την πλευρά της ΕΠΟ … και από την άλλη θύελλα αντιδράσεων από τον Απόλλωνα Καλαμαριάς και την ΠΑΕ Ποντίων.

Θέλω να πιστεύω πως σε καμία περίπτωση η απόφαση δεν έχει να κάνει επί προσωπικού διότι όλοι θυμούνται τους χαρακτηρισμούς και τις δηλώσεις των ανθρώπων του Απόλλωνα κατά του Βαγγέλη Γραμμένου ,αλλά και του Μάνου Γαβριηλίδη ο οποίος προετοιμάζεται για τις εκλογές στην ένωση του….   και δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον παλίκαρο παράγοντα της ΠΑΕ Ποντίων Μιχάλη Κακουλίδη.

 

Άποψη μου είναι πως θα έπρεπε αυτό το τόσο λεπτό και σημαντικό θέμα να έχει άλλη διαχείριση κυρίως επικοινωνιακά.

Διότι όπως έγραψα και παραπάνω πιθανόν η απόφαση- γνωμοδότηση να κινείται στα όρια της νομιμότητας.

Αλλά ας μη ξεχνάμε πως ζούμε στην Ελλάδα και είμαστε υποχρεωμένοι να υπερασπιστούμε την ιστορία μας και τους χιλιάδες νεκρούς μας.

Πρόσφατα η Λάρισα εμφανίστηκε με φανέλες που είχαν σύνθημα υπέρ των προσφύγων! Άραγε αυτό τι μήνυμα είναι ;

Απορία εκφράζω και σε καμία περίπτωση δεν έχω κανένα πρόβλημα με τους ανθρώπους που υποφέρουν.

Όμως κι εγώ δεν μπορώ να ξεχάσω και δεν θα το κάνω αυτό ποτέ , τους χιλιάδες πρόσφυγες, τους χιλιάδες νεκρούς προγόνους μας .ΠΟΤΕ!

Η ΠΑΕ Ποντίων στην Κομοτηνή σήκωσε προχθές την σημαία της «επανάστασης» και θυμηθείτε δεν θα κάνει πίσω με τίποτα!

Είναι γνήσιοι Πόντιοι και θα δώσουν τον αγώνα τους μέχρι το τέλος, έστω και αν  τα συμφέροντα της Μουσουλμανικής μειονότητας  θελήσουν να τους εξαφανίσουν από τον ποδοσφαιρικό χάρτη….

Από την άλλη πλευρά το ζήτημα ενοχλεί όπως είναι φυσιολογικό και τους Πόντιους στην Καλαμαριά όπου με το καλημέρα οι φίλαθλοι της ομάδος φρόντισαν να στείλουν μήνυμα σε όλους, στο εκτός έδρας παιχνίδι με τον Αιγινιακό στο κύπελλο.

Η ΕΠΟ  στην παρούσα φάση μαζί με όλα τα σοβαρά ζητήματα που έχει να διαχειριστεί έχει και μια καυτή πατάτα που μπορεί να μετατραπεί σε ωρολογιακή βόμβα και θα πρέπει άμεσα να πάρει θέση ή στην καλύτερη των περιπτώσεων να καλέσει τις ομάδες σε έναν υγιή διάλογο με επιχειρήματα . Έτσι ώστε να γίνει κατανοητό το ΟΧΙ και να πορευτούν από κοινού στα πλαίσια της νομιμότητας ,εξομαλύνοντας αντιδράσεις και  φωνές που μπορεί να προκαλέσουν Εθνικό ζήτημα και ακρότητες.

ΟΣΟ είναι νωρίς…

 

Υ.Γ. Ο Βαγγέλης Γραμμένος δεν ήταν ποτέ άνθρωπος των άκρων. Πάντα σε όλα τα χρόνια της ενασχόλησης του με το ποδόσφαιρο ήταν θιασώτης του διαλόγου και της μέσης λύσης ακούγοντας ακόμη και του «εχθρούς του» με σεβασμό.

Και σε αυτήν την περίπτωση δεν έχει να κάνει ούτε με  έναν ,ούτε με δυο…   αλλά με 3.000.000 Ποντίους σε ολόκληρη την υφήλιο.