Νέο γήπεδο Τούμπας | «Σύγχρονο γήπεδο με ποικίλες δραστηριότητες για όλη την εβδομάδα»

Νέο γήπεδο Τούμπας | «Σύγχρονο γήπεδο με ποικίλες δραστηριότητες για όλη την εβδομάδα»
από Νίκος Ματθαιόπουλος
στις 27/03/2019

Ο αρχιτέκτονας Τάκης Δούμας μίλησε στο Metropolis 95.5 για τη διαδικασία της κατασκευής του νέου γηπέδου του ΠΑΟΚ.

Οι δηλώσεις του κ. Δούμα:

 

Για το Ειδικό Χωρικό Σχέδιο (ΕΧΣ) της Νέας Τούμπας και τη διαδικασία που ακολουθεί η ΠΑΕ ΠΑΟΚ για την κατασκευή του νέου γηπέδου: «Το ΕΧΣ είναι μια χωροταξική και πολεοδομική θεώρηση μιας χωροθέτησης, η οποία είναι αναγκαίο να γίνει, διότι έχει παραγγελθεί από την απόφαση παραχώρησης των 29 στρεμμάτων. Είναι προαπαιτούμενο της σύμβασης παραχώρησης. Από την ώρα που κατατεθεί και εγκριθεί το ΕΧΣ, βάσει της παραχώρησης το γήπεδο πρέπει να κατασκευαστεί εντός τετραετίας. Θεωρητικά το ΕΧΣ μπορεί να εγκριθεί ως τα τέλη του 2019. Το πότε θα εγκριθεί δεν έχει να κάνει με τη διάθεση του ΠΑΟΚ, του Δήμου Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας. Και οι τρεις παράγοντες που έχουν εμπλακεί στην μελέτη κινούνται με χρόνους όσο το δυνατόν πιο γρήγορους. Ελπίζουμε η δυναμική αυτή που έχει δημιουργηθεί να συνεχιστεί και να είναι επιταχυντής ώστε να μειωθεί το διάστημα νωρίτερα από τα τέλη του 2019. Αυτή η μελέτη θα υποβληθεί για προέγκριση στο Υπουργείο Περιβάλλοντος. Εκεί υπάρχουν διαδικασίες, συμβούλια και χρόνοι. Μετά την προέγκριση, θα κατατεθεί η συνολική μελέτη και μετά αυτή θα μπει προς διαβούλευση. Η διαβούλευση από μόνη της έχει δύο μηνες περιθώριο. Για να δώσω ένα παράδειγμα, είναι σαν τη διαβούλευση που τρέχει αυτή τη στιγμή για την ανάπλαση της ΔΕΘ. Αυτό το δίμηνο δεν μπορεί να συμπιεστεί».

Για το αν μπορεί να κάνει κάποια εκτίμηση για το πότε θα είναι έτοιμο το νέο γήπεδο: «Βάσει της παραχώρησης εντός τετραετίας ο ΠΑΟΚ είναι υποχρεωμένος να υλοποιήσει την κατασκευή του γηπέδου. Αν εγκριθεί το ΕΧΣ ως τα τέλη του 2019, το αργότερο ως το 2023, δηλαδή, πρέπει να έχει ολοκληρωθεί το γήπεδο. Φυσικά μπορεί να είναι έτοιμο πολύ νωρίτερα, σε δύο χρόνια. Μετά την έγκριση του ΕΧΣ η επιτάχυνση είναι μόνο στο χέρι του ΠΑΟΚ».

Για το τι μέλλει γενέσθαι με το σχολείο και το κολυμβητήριο: «Το νέο γήπεδο θα μπει στον χώρο που παραχωρήθηκε. Τα κολυμβητήρια και τα σχολεία είναι εκτός του χώρου που παραχωρήθηκε».

Για τη μορφή του νέου γηπέδου: «Ο ΠΑΟΚτσής θα έχει ένα γήπεδο που αντί να λειτουργεί κάποιες ώρες ανά 15 ημέρες, θα λειτουργεί αρκετές ώρες την ημέρα, αρκετές μέρες της εβδομάδας επί όλον τον χρόνο μέσα σε μια περιοχή που θα καλορυθμιστεί και θα προσφέρει ασφάλεια προσέγγισης. Σε έναν συνολικό χώρο, ο οποίος θα είναι καλορυθμισμένος και νεοαναπλασμένος. Και μέσα σε αυτόν τον χώρο θα είναι και το νέο γήπεδο. Θα υπάρχουν δραστηριότητες εμπορικές, μουσειακές, αναψυχής, πολιτισμού κλπ. Οτιδήποτε μπορεί να χωροθετηθεί σε μια εγκατάσταση ποδοσφαίρου. Οτιδήποτε μπορεί να βρει κάποιος σε ένα σύγχρονο γήπεδο, όπως τα αντίστοιχα στην Ευρώπη, με την ιδιαιτερότητα πως θα βρίσκεται στην καρδιά της πόλης».

Για την πρόσβαση στο νέο γήπεδο: «Θα υπάρξει κυκλοφοριακή μελέτη που θα διερευνήσει αυτά τα ζητήματα. Είναι και αυτό μέσα στο ΕΧΣ. Είναι ένα πρωταρχικό στοιχείο που θα ερευνηθεί».

Για το ότι το ΕΧΣ είναι η πιο ασφαλής μέθοδος και πως με αυτή τη διαδικασία αποφεύγονται καθυστερήσεις: «Το ΕΧΣ εγκρίνεται με προεδρικό διάταγμα. Υπόκειται σε έλεγχο από το Συμβούλιο της Επικρατείας και μετά υπογράφεται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Είναι επομένως απρόσβλητο, δεν υπάρχει θέμα αντίκρουσής του».