Καλό ταξίδι Δάσκαλε..!

Καλό ταξίδι Δάσκαλε..!

Ο άνθρωπος που αποτέλεσε την αφετηρία πολλών Δημοσιογράφων της Θεσσαλονίκης έφυγε από την ζωή μετά από εγκεφαλικό επεισόδιο

από Γιάννης Μαυρόπουλος
στις 04/12/2023

 

 

Δύσκολη η σημερινή ημέρα για την οικογένεια της Δημοσιογραφίας στην Θεσσαλονίκη και όχι μόνον!

Μια ημέρα που ξεκίνησε με μια θλιβερή είδηση για τον χαμό ενός ανθρώπου που πολλοί Δημοσιογράφοι θα του χρωστούν αιώνια ευγνωμοσύνη για όσα τους δίδαξε, με τον χαρακτήρα του και τις γνώσεις τους στον δύσβατο δρόμο της είδησης.

Η Δημοσιογραφία λοιπόν από σήμερα πενθεί την απώλεια του Σαράντη Πανταζή ο οποίος «έφυγε» χτυπημένος από εγκεφαλικό !

Του Δημοσιογράφου και εκδότη δύο ιστορικών εφημερίδων της Αθλητικής Μακεδονίας Θράκης και της Αυριανής.

Δύο εφημερίδες που αποτέλεσαν για πολλά χρόνια σημείο αναφοράς και πηγή έμπνευσης για δεκάδες Δημοσιογράφους που στο ξεκίνημα της καριέρας τους και πριν μεταπηδήσουν σε άλλα ΜΜΕ της Θεσσαλονίκης και των Αθηνών είχαν περάσει απαραίτητα από τον ΜΕΓΑΛΟ σχολείο που ηγέτης μοναδικός , ήταν ο δάσκαλος ΟΛΩΝ Σαράντης Πανταζής.

Λυπηρό γεγονός για όλους εμάς που σε μια περίοδο όπου ο κόσμος διψούσε για ενημέρωση  και λεπτομέρειες  στα σπορ και όχι μόνο , ο  δικός μας Σαράντης Πανταζής έδινε το στίγμα.

Ο Σαράντης Πανταζής ήταν πάντα στην αφετηρία των ειδήσεων όσο και να μη μπορεί κάποιος να το πιστέψει. Γνώριζε πολύ νωρίτερα από όλους μας τι θα συμβεί και αυτό τον έκανε μοναδικό. Λίγο δύστροπο ορισμένες φορές και στενοκέφαλο μέχρι να πειστεί απόλυτα πως μπορεί κάτι να πραγματοποιηθεί.

Όμως πάντα έβρισκε τον τρόπο να πετύχει!

Οι μεγάλες του γνωριμίες και οι διασυνδέσεις του με πρόσωπα της πολιτικής και της αθλητικής ηγεσίας τον έκαναν για την πόλη της Θεσσαλονίκης κάτι  σαν το κέντρο του κόσμου.

Βασικό χαρακτηριστικό του πως  δεν ήταν δήθεν, ούτε υποκριτής. Αυτό που έπρεπε να στο πει στο έλεγε ατάκα και επιτόπου χωρίς δισταγμό  και μισόλογα. Ετοιμόλογος και με άριστη χρήση της Ελληνικής γλώσσας μπορούσε να σε καθηλώσει απέναντι του για ώρες και να τον ακούς να επιχειρηματολογεί.

Η πόρτα στο γραφείο του ορθάνοιχτη ατελείωτες ώρες σε όλους . Ναι σε όλους χωρίς διακρίσεις και υπεκφυγές .

Για πολλούς ο Σαράντης Πανταζής ήταν ο  ‘’σκληρός’’ που ακόνιζε πολύ καλά τον γραπτό του λόγο πριν τον αποτυπώσει στα πρωτοσέλιδα. Όμως όλοι ήξεραν πως έγραφε αλήθειες, πικρές για ορισμένους που δεν μπορούσαν να φανταστούν πως  κάποιος Δημοσιογράφος είχε την τόλμη και την ψυχική δύναμη να βγάλει στην φόρα τα άπλυτά τους.

Για τον υπογράφων ο Σαράντης Πανταζής ήταν ο άνθρωπος που τον ενέπνευσε και τον αγκάλιασε στην Αθλητική Μακεδονίας Θράκης δίνοντας την ευκαιρία να δημιουργηθεί για πρώτη φορά η στήλη με τα γνωστά «Καλαμαριώτικά» τα οποία φιλοξενούσαν τα πάντα για τον Απόλλωνα και την Καλαμαριά σε όλα τα αθλήματα .

Ήταν ο άνθρωπος που μας έδωσε μαζί με τον Κωστή τον Ραπτόπουλο ( εκείνη την εποχή έγραφε το «Λαϊκό Δικαστήριο» στην εφημερίδα), την ευκαιρία να ανοίξουμε ξανά την ξεχασμένη συχνότητα του 98,7 fm και να δημιουργήσουμε για πολλά χρόνια τον «Καλό και τον Κακό» στα ερτζιανά της πόλης. Μια αφετηρία που έδωσε διαφορετική πνοή στην πόλη   και αποτέλεσε το βήμα για αρκετούς συναδέλφους αργότερα.

Ήταν ο άνθρωπος που με ένα τηλέφωνο στον Βίκτωρα Μητρόπουλο , ο τελευταίος έδωσε άδεια για να μεταδίδονται ελεύθερα τα παιχνίδια του Απόλλων Καλαμαριάς στο 98,7 fm χωρίς κανένα προαπαιτούμενο , τόσο εντός όσο και εκτός έδρας την εποχή του Αγγελόπουλου!

Χαρακτηριστικό σημείο των πολλών διαλόγων με τον χαϊδευτικά δικό μας «Μπιν Λάντεν» , ήταν όταν κάποια στιγμή σε απορία μας για το πώς αντιμετωπίζει πως τα Σπορ του Βορρά και το Metrosport πουλούσαν πολλές χιλιάδες φύλλα παραπάνω στην Βόρεια Ελλάδα αυτός μας αποστόμωσε λέγοντας, « Αν μέσα σε μια καφετέρια υπάρχουν δέκα πελάτες που ο καθένας έχει αγοράσει από το περίπτερο μια εφημερίδα Σπορ του Βορρά και μια Metrosport , είναι βέβαιο πως την μία Αθλητική ΜΑΚ- ΘΡΑΚ που την αγόρασε ένας την διαβάζουμε χέρι χέρι και οι υπόλοιποι 9!
Αντίο Δάσκαλε καλό ταξίδι!
Σε ευχαριστώ για όλα!