Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας, Σάββας Δημητριάδης αποκλειστικά στο ΠΑΜΕ ΜΠΑΛΑ

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας, Σάββας Δημητριάδης αποκλειστικά στο ΠΑΜΕ ΜΠΑΛΑ
από Παντελής Τσαουσίδης
στις 27/08/2020

Ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας, Σάββας Δημητριάδης, μίλησε αποκλειστικά στο Pamebala.gr για τα θέματα που ταλανίζουν το Ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο, τις ενέργειες του ίδιου με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα στην μετά COVID-19 εποχή, ενώ τόνισε πως ο Υφυπουργός, Λευτέρης Αυγενάκης και η Γενική Γραμματεία Αθλητισμού, θα μπορούσαν να βοηθήσουν περισσότερο το Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο.

Αποκαλυπτικός ήταν ο πρόεδρος της ΕΠΣ Μακεδονίας, Σάββας Δημητριάδης, αναλύοντας την συζήτηση που είχες χθες, με την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και την Αντιπεριφερειάρχη, Βούλα Πατουλίδου, ενώ ανέφερε και την άποψή του σχετικά με την επιχορήγηση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, ύψους 12 εκατομμυρίων ευρώ.

Παράλληλα, αποκάλυψε την επόμενη κίνησή του, για την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα, την οποία και θα κοινοποιήσει επίσημα στον Υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας, Νίκο Χαρδαλιά, στην Γενική Γραμματεία Αθλητισμού και στην ΕΠΟ.

«Θετική η Περιφέρεια στα αιτήματα μας για γηπεδικά θέματα αλλά και υγειονομικά πρωτόκολλα».

Για την συνάντηση με την Περιφέρεια: «Ήταν στον πλαίσιο μιας συνεργασίας που έχουμε αναπτύξει εδώ και αρκετά χρόνια με την Περιφέρεια και με την κ. Βούλα Πατουλίδου. Φέτος το πάμε σε ένα άλλο επίπεδο. Η φετινή συνεργασία θα έχει μεγαλύτερη ουσία όσον αφορά τα προβλήματα των ομάδων του νομού Θεσσαλονίκης. Τα γηπεδικά προβλήματα συγκεκριμένα. Όπως αντιλαμβάνεστε, οι Δήμοι λίγο κωλυσιεργούν, αλλά αν έχουν την πίεση της Περιφέρειας, σίγουρα θα έχουμε καλύτερα αποτελέσματα. Αυτό εναπόκεινται και στον τρόπο διεξαγωγής των φετινών μας πρωταθλημάτων και για αυτόν τον λόγο κάναμε μικρότερους ομίλους, για να είμαστε ευέλικτοι και θέλουμε να διασπείρουμε αυτά τα παιχνίδια, δηλαδή να ξεφύγουμε από τις ώρες που παίζαμε όλα αυτά τα χρόνια που ήταν συγκεκριμένες ώρες.

Έχουμε στον προγραμματισμό μας να κάνουμε και νυχτερινά παιχνίδια, οπότε θέλουμε σε κάποια γήπεδα που είναι και καλά και έχουν και μεγάλη επισκεψιμότητα όσον αφορά τους αγώνες, να κάνουμε και αγώνες τις μέρες Σάββατο - Κυριακή και Δευτέρα νυχτερινούς, σε ώρες κοντά στις 19:00. Ο λόγος είναι για να μπορέσουμε να αποσυμφορήσουμε αυτά τα γήπεδα. Να μην έχουμε επαναλαμβανόμενα παιχνίδια, για να τηρούνται και τα υγειονομικά πρωτόκολλα, να καθαρίζονται και τα αποδυτήρια, να μην περιμένει η μια ομάδα την άλλη για να ετοιμαστεί. Θέλουμε να τα αποφύγουμε όλα αυτά. Ήταν θετική η αύρα της Περιφέρειας για αυτό το ζήτημα και μάλιστα μας έδωσαν και μια λύση.

Το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα, μέσα στην άλλη εβδομάδα, θα δώσω εγώ ο ίδιος στην κ. Βούλα Πατουλίδου στοιχεία για κάθε γήπεδο που θέλουμε να κάνουμε παρέμβαση και θα δοθεί άμεση λύση. Εκεί θα χρειαστούμε και την συνεργασία των Δήμων, γιατί τα συνεργεία θα είναι του Δήμου».

Για το ποιος θα καλύψει αυτά τα έξοδα των έργων στα γήπεδα: «Ο Δήμος δεν έχει έξοδα. Τα έξοδα θα είναι της Περιφέρειας. Ο Δήμος θα βάλει το προσωπικό. Οριστική απάντηση θα έχουμε μέχρι αύριο, Παρασκευή. Είμαι αισιόδοξος καθώς την είδα πολύ ενθουσιώδη την κ. Αντιπεριφερειάρχη».

Για τα υγειονομικά μέτρα: Ένα άλλο θέμα που συζητήσαμε και βρήκε απόλυτα σύμφωνη και την κ. Βούλα Πατουλίδου, είναι να χορηγηθούν στην Ένωση και κατ επέκταση στα Σωματεία, από έναν θερμομετρητή σε κάθε Σωματείο. Της έδωσα το ύψος των Σωματείων, το οποίο ανέρχεται περίπου στα 200. Πιστεύω πως η ανταπόκριση θα είναι γρήγορη και άμεση. Ο θερμομετρητής είναι ένα μέτρο πρόληψης όσον αφορά το ερασιτεχνικό Σωματείο.

Για τα γήπεδα στην ΕΚΟ: «Δυστυχώς εκεί είχαμε άμεση αρνητική απάντηση. Έκανε μια προσπάθεια μήπως και μας τα εκχωρήσουν αλλά υπάρχει μια συμφωνία που εναπόκεινται στην προστασία των ανθρώπων που πηγαίνουν σε εκείνη την περιοχή, επειδή υπάρχουν τα πετρέλαια κοντά και δυστυχώς δεν μπόρεσε να μας τα παραχωρήσει».

«Θα μπορούσε να βοηθήσει περισσότερο ο Αυγενάκης το Ερασιτεχνικό Ποδόσφαιρο  - Βοήθημα και όχι επιχορήγηση τα 12 εκατομμύρια ευρώ».

Για την πρόταση του Υφυπουργού Αθλητισμού για επιχορήγηση στα Ερασιτεχνικά Σωματεία: «Το αν ισχύει η πρόταση για ενίσχυση των Σωματείων, το ξέρει ο ίδιος ο Υφυπουργός. Εγώ δεν έχω κάποιο νεότερο πάντως. Όταν λέμε ενίσχυση του ερασιτεχνικού ποδοσφαίρου και γενικότερα του ερασιτεχνικού αθλητισμού, αν θέλεις να ενισχύσεις, δεν βάζεις περιορισμούς. Ο κ. Αυγενάκης λέει πως όσα Σωματεία μπήκαν στο Μητρώο, θα πάρουν κάποια χρήματα από τα 12 εκατομμύρια. Υπάρχουν ομάδες που ενώ είναι εγγεγραμμένες στα Μητρώα της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού, για κάποιος λόγους δεν μπήκαν στην ειδική αθλητική αναγνώριση.

Αυτά τα Σωματεία έχουν 30 χρόνια ιστορία. Επειδή δεν μπήκαν στην ειδική αθλητική αναγνώριση, δεν είναι ερασιτεχνικά Σωματεία και δεν πρέπει να πάρουν βοήθημα; Γιατί για βοήθημα μιλάμε και όχι για επιχορήγηση. Την λέξη επιχορήγηση κακώς την χρησιμοποιεί ο κ. Αυγενάκης. Επιχορήγηση σημαίνει πως κάθε χρόνο δίνω ένα συγκεκριμένο ποσό για να βοηθήσω τα Σωματεία. Όλα τα άλλα είναι ένα βοήθημα που καλώς το δεχόμαστε. Τόσο μπορεί η Γενική Γραμματεία, τόσο κάνει, αλλά όχι με περιορισμούς.. Δεν προσωποποιώ τον κ. Αυγενάκη, δεν έχω κάτι μαζί του εξάλλου. Μπορεί να αποταθεί στην κάθε Ένωση και μιλάω ειδικά για το ποδόσφαιρο, γιατί στο ποδόσφαιρο Σωματεία - σφραγίδες, δεν υπάρχουν και αυτό το υπογράφω.

Δεν υπάρχουν Σωματεία - σφραγίδες στο ποδόσφαιρο. Γιατί υπάρχει το φύλλο αγώνα με υπογραφές αρχηγών ομάδων αλλά και διαιτητών, που αποδεικνύουν ότι ένα Σωματείο παίζει ποδόσφαιρο. Δεν μπορεί να γίνει πλαστό ένα φύλλο αγώνα. Το τίμιο και πιο ωραίο, θα ήταν να πει "πράγματι ρε παιδιά έχω 12 εκατομμύρια να διαθέσω. Αυτό λέει ο κρατικός μηχανισμός και το κάθε Σωματείο θα πάρει από 300-500-600-700  χιλιάδες ή ότι πάρει τέλος πάντων". Εκεί δεν θα μπορούσε να τον κατηγορήσει κανένας. Εχθές, είπε πως 5.5 χιλιάδες έχουν εγγραφεί στο Μητρώο. Να ξεκαθαρίσω και κάτι ακόμα.

Εμείς δεν είμαστε ενάντια στο Μητρώο, αλλά οι διαδικασίες είναι πολύπλοκες. Μιλάμε για μαζοχισμό. Θα βάλουμε τώρα το Σωματείο ενός χωριού, που οι άνθρωποι έχουν και άλλες δουλειές, να μπούνε, να κάνουνε, όχι το τάδε χαρτί, όχι εκείνο, όχι το άλλο. Θα μπορούσε οι διαδικασίες να ήταν πιο απλές και όχι τόσο σύνθετες».

Η πρόταση του προέδρου της ΕΠΣ Μακεδονίας για την επιστροφή του κόσμου στα γήπεδα.

Για τις ενέργειές του να βρεθεί και πάλι κόσμος στα γήπεδα: «Έχω σαφή άποψη επί του θέματος. Καταρχήν, στο κομμάτι που λέγεται υγειονομικό πρωτόκολλο, το ασπαζόμαστε όλοι. Στο ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο και γενικότερα στο ποδόσφαιρο, λέει ο νόμος για 80 άτομα εντός αγωνιστικού χώρου και από τις δύο ομάδες. Σε ένα ποσοστό του 90% ένας ερασιτεχνικός αγώνας δεν έχει παραπάνω από 50-60 ανθρώπους. Ένα δεύτερο είναι πως ο φίλαθλος παρακολουθεί το παιχνίδι από κανένα ανάχωμα ή στο πεζοδρόμιο ή σε κανέναν τοίχο επάνω. Δεν υπάρχουν κερκίδες.

Είναι πολύ λίγα τα γήπεδα που έχουν κερκίδες, αλλά και αυτά δεν φιλοξενούν παραπάνω από 30-40 άτομα. Το μότο της ΕΠΣΜ είναι το εξής "Αντί να απαγορεύσεις, να προστατεύσεις". Γιατί δεν υπάρχει περίπτωση και σας το υπογράφω αυτό, πως σε κανένα ποδοσφαιρικό γήπεδο της χώρας ερασιτεχνικής ομάδας δεν θα πάνε να παρακολουθήσουν φίλαθλοι. Άρα αντί να τους απαγορεύσεις, να τους προστατεύσεις. Πως; Υποχρεώνοντας όλους αυτούς που θα παρακολουθήσουν ένα παιχνίδι, που επαναλαμβάνω δεν είναι παραπάνω από 30-40 άτομα, να βάλουνε μάσκα και να κρατάνε τις αποστάσεις.

Γιατί σε ένα ερασιτεχνικό γήπεδο, μπορούν να κρατάνε τις αποστάσεις και να έχει το Σωματείο αυτά τα λίγα έσοδα που έχει, για να μπορέσει να πληρώσει τον διαιτητή και τα νερά των ποδοσφαιριστών. Δεν λογίζεται ερασιτεχνικός αγώνας χωρίς φιλάθλους. Αντιθέτως ένας επαγγελματικός αγώνας λογίζεται χωρίς φιλάθλους, γιατί το επαγγελματικό Σωματείο θα πάρει λεφτά από τις διαφημίσεις, τα τηλεοπτικά, από χορηγούς και από τις εταιρίες. Το ερασιτεχνικό Σωματείο, τα μόνα έσοδα που έχει είναι αυτοί οι 5-10 φίλαθλοι, γιαυτό και λέγεται ερασιτεχνικό. Είναι "εραστές". Πάνε γιατί αγαπάνε την ομάδα της γειτονιάς ή του χωριού τους. Δεν πάνε για άλλον λόγο. Δεν έχουν συμφέρον. Τα 3-5 ευρώ που θα δώσει στο Σωματείο, η ομάδα θα μπορέσει να καλύψει τα έξοδα της.

Η παρέμβαση μας ως ΕΠΣ Μακεδονίας θα είναι επί της ουσίας και θα την κοινοποιήσουμε στον κ. Χαρδαλιά, στην Γενική Γραμματεία και στην ΕΠΟ. Θα είναι η άποψη μας. Δεν σημαίνει πως δεν αποδεχόμαστε τα μέτρα. Ο κορωνοϊός είναι πολύ σοβαρό θέμα. Αν θεωρήσουν πως η άποψή μας έχει μια βάση, ας το κάνουνε. Το Ευρωπαϊκό Σούπερ Καπ μεταξύ Μπάγερν και Σεβίλλης θα έχει το 10 ή 20% από φιλάθλους. Θα γίνουν δηλαδή κάποιες προσπάθειες. Για ποιον λόγο να αποκλείσουμε δηλαδή το ερασιτεχνικό ποδόσφαιρο;

Και τελειώνοντας, είναι θερμή παράκληση σε όλα τα Σωματεία της Ένωσης Ποδοσφαιρικών Σωματείων Θεσσαλονίκης, να τηρούνται τα προβλεπόμενα. Πριν από λίγε μέρες, ανεβάσαμε και βγάλαμε και στην δημοσιότητα τα πρωτόκολλα, τις 10 περιπτώσεις που αν θα τις κάνουμε, τουλάχιστον κατά ένα μεγάλο ποσοστό θα αποφύγουμε την μετάδοση του κορωνοϊού. Εκλιπαρώ τα Σωματεία μας να τηρούν τα πρωτόκολλα.

Δεν είναι κάτι σοβαρό να κάνουν μια απολύμανση τα αποδυτήρια τους. Απλά πρέπει να υπάρχει ένας άνθρωπος που θα απολυμαίνει τα αποδυτήρια πριν και μετά τον αγώνα. Όπως και οι προπονητές, θα πρέπει να καταλάβουν πως στα αποδυτήρια θα πρέπει να μπαίνουν έξι-έξι άτομα, να φεύγουν οι πρώτοι έξι και να μπαίνουν οι υπόλοιποι. Ας τελειώσει και η προπόνηση λίγη ώρα αργότερα. Τουλάχιστον, όσο μπορούμε, να έχουμε το κεφάλι μας ήσυχο».

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 27 Αυγούστου 2020 19:18