Κώστας Γαλτσίδης : Αφελές να βάλουμε σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών

Κώστας  Γαλτσίδης : Αφελές να βάλουμε σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών

Ο γνωστός προπονητής μας μεταφέρει τις εμπειρίες του από το πρόσφατο ταξίδι στην Ιταλία ,αλλά και την εκτίμησή του για την τύχη των πρωταθλημάτων

από Γιάννης Μαυρόπουλος
στις 01/04/2020

 

Μια άκρως ενδιαφέρουσα συνέντευξη παραχώρησε στο pamebala.gr ο γνωστός προπονητής Κώστας Γαλτσίδης.

Επίκαιρη  όσο ποτέ καθώς στην "μίνι" ανάκριση ο κ.Γαλτσίδης πέρα από το γεγονός πως μας μετέφερε όλα όσα έζησε πριν από λίγο καιρό στην Ιταλία, μας μετέφερε και τις εκτιμήσεις του για την συνέχεια των πρωταθλημάτων.

 

Πρόσφατα ταξίδεψες για επαγγελματικούς λόγους στην γειτονική Ιταλία. Τι είδες και τι αντιμετώπισες σχετικά με την πανδημία;

Βρέθηκα στη Νάπολι για ένα επαγγελματικό ταξίδι για την εταιρεία που συνεργάζομαι στις 23 έως τις 26 Φεβρουαρίου. Την περίοδο αυτή είχε εξαπλωθεί ο ιός στην Λομβαρδία με τις πρώτες ανθρώπινες απώλειες.

 Στην Νότια  Ιταλία όπου βρισκόμουν δεν υπήρχαν κρούσματα μέχρι τότε.

 Αναμένονταν όμως το παιχνίδι ανάμεσα στην Νάπολι και Μπαρτσελόνα, αλλά η αντίδραση τους ήταν γρήγορη κόβοντας τις αεροπορικές πτήσεις από τον βορρά προς την Νάπολι θέλοντας να αποφύγουν οποιοδήποτε κίνδυνο θα έφερνε μια πτήση από εκεί.

Από ότι μαθαίνω η κατάσταση στην Νάπολι είναι ακόμα καλή.

 

Πως βιώνεις τις τελευταίες ημέρες την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί με τον περιορισμό  κατ οίκον;

Είναι κάτι πρωτόγνωρο και δύσκολο για όλους, και αν λάβουμε υπόψη και την ιδιοσυγκρασία μας σαν λαός γίνεται ακόμα πιο δύσκολο.

 Όμως οφείλουμε να πειθαρχήσουμε αρχικά στους κανόνες υγιεινής αλλά και σε οποιοδήποτε περιορισμό γιατί διακυβεύονται ανθρώπινες ζωές. Καλύτερα να χάσουμε λίγους μήνες μένοντας σπίτι και να κερδίσουμε πολλά χρόνια ζωή.

Θεωρώ ότι η ελληνική κυβέρνηση έδειξε γρήγορα αντανακλαστικά αλλά και οι Έλληνες πολίτες στο σύνολο τους αξίζουν συγχαρητήρια για την μέχρι τώρα συμπεριφορά τους.

 

Σε ποιόν βαθμό κατά την άποψή σου κάνει κακό η αποχή από την προπόνηση ;

Όταν αυτό συμβαίνει μέσα στην αγωνιστική περίοδο το πρώτο που χάνεται είναι ο αγωνιστικός ρυθμός, και αν η αποχή είναι μεγάλη χάνεται σε μεγάλο βαθμό και η φυσική κατάσταση του ποδοσφαιριστή, με αποτέλεσμα να μην ξέρουμε πως θα παρουσιαστεί με την επανέναρξη του πρωταθλήματος.

Γι αυτό είναι συνετό σε παρόμοιες καταστάσεις να δίνεται χρόνος προσαρμογής στους ποδοσφαιριστές να φτιάξουν την φυσική κατάσταση και  να βρουν και αγωνιστικό ρυθμό.

Είναι πολύ αφελές για να τελειώσουμε ένα πρωτάθλημα να βάζουμε σε κίνδυνο την σωματική ακεραιότητα των ποδοσφαιριστών, κυρίως στο ερασιτεχνικό χώρο όπου για τους περισσότερους το ποδόσφαιρο είναι χόμπι ή δεύτερη ενασχόληση.

  

Τι θα πρότεινες στου ποδοσφαιριστές αυτήν την περίοδο;

Προτείνω να γυμνάζονται καθημερινά με οποιοδήποτε τρόπο εντος ή εκτος σπιτιού βάση των δεδομένων, ώστε να διατηρήσουν την σωματική τους κατάσταση σε όσο το δυνατόν καλύτερο επίπεδο.

Κυρίως όμως να κρατήσουν μέσα από την άσκηση την  ψυχολογία ψηλά κάτι το οποίο θεωρώ πολύ σημαντικό την δεδομένη χρονική στιγμή. Αυτό βέβαια ισχύει για όλους, όχι μόνο για αθλητές.

 

 

Είσαι αισιόδοξος πως τελικά θα αλλάξει σύντομα η κατάσταση και θα επανέλθουμε σε φυσιολογικούς ρυθμούς ;

 Δεν πιστεύω ότι ο ιός θα εξαφανιστεί από την μια μέρα στην άλλη. Αρχικά πιστεύω προς τις αρχές του καλοκαιριού θα λήξει  η γενική καραντίνα αλλά ο φόβος θα υπάρχει.

 Επίσης πρέπει να περιμένουμε και άλλα προβλήματα που θα βγουν στην επιφάνεια όπως οικονομικής  φύσεως με αποτέλεσμα η κανονικότητα να αργήσει να επανέλθει.

Εδώ θέλω να σταθώ και στην επανέναρξη των πρωταθλημάτων την οποία θεωρώ βάση των δεδομένων αδύνατον να πραγματοποιηθεί.

Η ομοσπονδία και οι ενώσεις πρέπει να πάρουν αποφάσεις.

Από την στιγμή που δε έχει ξεκαθαρίσει σε πολλά πρωταθλήματα το τοπίο και υπάρχουν βάσιμες  διεκδικήσεις σε άνοδο και σωτηρία το ορθόν είναι να θεωρηθούν τα πρωταθλήματα ως μη γεννώμενα  και να ξεκινήσουν τη νέα χρονιά από την αρχή.

Ή να ανέβουν μόνο οι πρώτοι από κάθε όμιλο και να μη πέσει κανείς.

Θεωρώ ότι είναι ή πιο δίκαιη απόφαση.

 

 

 

Τελευταία τροποποίηση: Πέμπτη, 09 Απριλίου 2020 03:26