Τροφές με αντηλιακή προστασία

Τροφές με αντηλιακή προστασία
από Παμε Μπάλα
στις 02/05/2024
στην ΥΓΕΙΑ
  • Το καλοκαίρι πλησιάζει και η ανησυχία για την προστασία από τις εξωτερικές συνθήκες ολοένα και αυξάνεται. Η ανάγκη προστασίας από την ηλιακή ακτινοβολία θεωρείται επιτακτική ωστόσο τα
    τελευταία χρόνια οι περισσότεροι έχουμε βάλει στη ρουτίνα μας την πρόσληψη βιταμίνης D για την ενίσχυση του ανοσοποιητικού μας.
    Μιας και ζούμε σε μία χώρα με μεγάλη περίοδο ηλιοφάνειας δεν παύει να μας απασχολεί το οξειδωτικό στρες που προκαλεί η έκθεση στον ήλιο και οι ελεύθερες ρίζες που δημιουργούνται κατά την
    έκθεση στους περιβαλλοντικούς παράγοντες.
    Τη λύση τα τελευταία χρόνια έχουν έρθει να δώσουν τροφές πλούσιες σε αντιοξειδωτικά που εντάσσονται εύκολα στο διατροφολόγιο μας και μπορούν όχι μόνο να προστατεύσουν από την αντιγήρανση το στρες για τα μεταβολικά προβλήματα αλλά κι από την προστασία από τον Ήλιο.
    Με κυριότερες ουσίες το Α και Β καροτενιο, τη βιταμίνη Α και C,τη ζεαξανθίνη,τη γλουταθειόνη,το λυκοπένιο,τα φλαβονοειδή, Πολυακόρεστα ,Λιπαρά οξέα και άλλες ουσίες μπορούμε είτε να αυξήσουμε την άμυνα του ίδιου του μηχανισμού του δέρματος είτε να ενισχύσουμε την δράση των αντηλιακών κρεμών που ήδη φοράμε ακόμα και όταν δεν εκτιθέμεθα άμεσα στον Ήλιο.
    Ας δούμε όμως συγκεκριμένες ομάδες τροφών που μπορούμε πολύ εύκολα να καταναλώσουμε καθημερινά όσο πιεστικό κι αν είναι το πρόγραμμα μας έτσι ώστε να επιτύχουμε και αντιοξειδωτική και αντηλιακή προστασία εξασφαλίζοντας έτσι όσο το δυνατόν την μακροημέρευση της νεότητας μας.

    Ας πούμε ότι από την μικρότερη ηλικία οι πιο γνωστές τροφές που έχουμε ακούσει ότι λειτουργούν σαν ασπίδα στον ήλιο είναι τα κόκκινα φρούτα και λαχανικά ή όσα έχουν παρεμφερές χρώμα!
    Καρότα, ντομάτα,berries,καρπούζι,πιπεριές και αλλά παρεμφερή λόγω της περιεκτικότητας τους σε Λυκοπένιο καροτένιο και λουτεΐνη προσφέρουν υψηλό δείκτη προστασίας.
    Τροφές πλούσιες σε ιχνοστοιχεία όπως είναι τα θαλασσινά το κοτόπουλο και όσα φρούτα και λαχανικά περιέχουν βιταμίνη C και σελήνιο (λεμόνια, πορτοκάλια, σπανάκι κλπ).
    Τρόφιμα που έχουν βάση το σουσάμι, τους ξηρούς καρπούς το λινέλαιο ή ακόμα τα μεγάλα ψάρια (σολωμος,τόνος,σαρδέλα) φροντίζουμε να τα καταναλώνουμε και να τα εντάσσουμε με μεγαλύτερη συχνότητα στη διατροφή μας.
    Γιατί τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα γνωστά ως Ωμέγα 3 όχι μόνο προστατεύουν από την ηλιακή ακτινοβολία αλλά θεωρούνται και υπερτροφίες γιατί έχουν μέγιστη αντιοξειδωτική δράση!
    Δεν είναι τυχαίο ότι προτείνονται κατά κόρον σε αθλητές που ασχολούνται σε επίπεδο πρωταθλητισμού και σε όσους αντιμετωπίζουν χρόνια προβλήματα υγείας!
    Αντηλιακή δράση επίσης παρέχουν οι κατεχινες και οι πολυφαινόλες που διαθέτει το πράσινο τσάι, ο χυμός από μούρα,  το κόκκινο κρασί, τα δημητριακά ολικής άλεσης, οι πατάτες, τα καρύδια και τα δαμάσκηνα και στα καλά νέα η μαύρη σοκολάτα!
    Απ’ ότι φαίνεται το εύρος των τροφίμων που μπορούμε να καταναλώσουμε για αντηλιακή προστασία είναι αρκετά μεγάλο και σε συνδυασμό με τη χρήση αντηλιακού όλους τους μήνες του χρόνου δεν έχουμε και πολλές δικαιολογίες για να μη φροντίζουμε την υγεία και τη νεότητα μας όλες τι εποχές και κάτω από όλες τις συνθήκες!
    Αγγελική Αναστασίου
    Νοσηλεύτρια ΑΤΕΙ
    MSC Τοξικολόγος
    Ιατρικής Σχολής Πανεπιστημίου Αθηνών
Τελευταία τροποποίηση: Σάββατο, 04 Μαϊος 2024 05:09